Taula rodona Jornada #Escodi

Conclusió de la Jornada #Escodi: Apostar per l’ecologia i el compromís social incrementa vendes i genera consumidors fidels

La Jornada #Escodi: Retail amb l’Economia del Bé Comú va comptar amb 150 participants.

Gestionar i mesurar l’èxit d’un negoci de retail apostant per l’ecologia i el compromís social, dóna bons resultats. Així ho van demostrar els representants d’Ecoalimèntaria, Circoolar, Ocean 52, BIBA o IAIOS a la Jornada #Escodi sobre el retail amb l’Economia del Bé Comú. Una Jornada retransmesa en streaming des de l’antiga fàbrica Damm i que comptava amb el patrocini de CaixaBank.

Incorporar a la gestió d’un negoci de retail valors com el respecte mediambiental, la solidaritat, o el respecte als valors humans fonamentals suposa donar una resposta clara a una de les macrotendències de consum que la pandèmia sanitària de la Covid-19 ha accentuat. Organitzar la producció, o seleccionar els productes, en funció d’aquests valors s’ha convertit en un valor afegit que motiva l’acció de compra superant, en moltes ocasions el condicionant del preu.

La proximitat i el cultiu ecològic dels productes que comercialitza Ecoalimentària, el reciclatge dels plàstics i donar feina a col·lectius desfavorits  que aplica Circoolar; utilitzar envasos sempre reciclables i preservar els cabals ecològics dels brolladors d’Ocean 52; els tints naturals que aplica BIBA en la seva producció i comercialització de bosses de mà i complements; o els materials ecològics de proximitat i de traçabilitat certificada dels jerseis de IAIOS són precisament els valors que els han permès incrementar vendes -en alguns casos de fins al 40% aquest 2020-  i aconseguir un consumidor fidel.

Christian Felber, des d’Alemanya

Molts d’aquests principis estan recollits en el moviment que es coneix com a Economia del Bé Comú que va néixer amb força el 2010 amb l’impuls de l’austríac, Christian Felber, que va participar en la Jornada #Escodi en directe des d’Alemanya donant la benvinguda als participants i exposant els principis fonamentals del moviment que té el respecte als valors humans i mediambientals com a elements bàsics de gestió i valoració de l’èxit empresarial.

El moviment ha arrelat amb força al nostre país i s’ha estès com a taca d’oli  al territori. Ho demostra el fet que ja són més d’onze mil els simpatitzants de les nombroses associacions d’Economia del Bé Comú a moltes ciutats catalanes; i l’existència de l’Associació catalana per al Foment de l’Economia del Bé Comú, que presideix Montse Junyent. Va ser precisament Montse Junyent l’encarregada d’explicar les claus de com aplicar els  principis d’aquest moviment al sector retail. Va ser una explicació centrada en l’experiència d’Ecoalimentària, que aplica a la seva gestió i valoració el balanç de l’Economia del Bé Comú.

Experiències d’èxit

 La Jornada #Escodi va comptar amb una taula rodona moderada per Joaquim Deulofeu, Dr. En Ciències Econòmiques i professor d’Escodi, amb els representants de Circoolar, Ocean 52 i IAIOS. Antoni Guardia, de BIBA va excusar la seva presència per malaltia, però va fer arribar també les seves consideracions per escrit. Els participants van evidenciar que la seva aposta per aplicar valors ètics, de responsabilitat social i de respecte mediambiental implica una diferenciació que cada vegada més és més ben rebuda pels consumidors que aposten pel valor dels productes més enllà del preu econòmic que es reflecteix a les etiquetes.

Els seus productes, encara que tan diferenciats com la roba de feina feta amb fibres de plàstics reciclats de Circoolar; l’aigua envasada sense plàstics d’Ocean 52, o els jerseis amb llana ecològica i de llarga durada que es poden reparar de IAIOS, han aconseguit incrementar vendes, de fins a un 40%, en plena pandèmia sanitària de la Covid-19, i a més, tal com va expressar de forma contundent Santi Mier (Ocean52) la seva fórmula retail és l’única amb futur en un món “en el que destrossar el planeta com fins ara no pot continuar sortint tant barato” i la que pot assegurar “vendre avui i continuar venent en el futur”.

Al llarg del desenvolupament de la Jornada #Escodi se’n van passar petites enquestes als 150 participants i un 91% dels mateixos van assegurar estar disposats a aplicar principis ètics i mediambientals als seus negocis.

Cristian Verdaguer, director de serveis d’Escodi va ser l’encarregat de posar punt final a la Jornada #Escodi, destacant la conclusió que apostar per l’ecologia i el compromís social en el retail incrementa vendes i aconsegueix consumidors fidels.

Col·laboració                                                    

Patrocini