Oscar-Cumi-professor-Escodi-Transformacio-digital

Entrevista a Óscar Cumí professor d’Escodi

Óscar Cumí professor d’Escodi: “L’ Influencer Marketing permet aconseguir un percentatge de retorn de la inversió (ROI) molt favorable”.

El canal digital ha canviat els processos de compra tradicionals i ens porta cap a un entorn complex on les retailers nadius digitals també anomenats Pure Players competeixen fortament amb els tradicionals.

Óscar Cumí és el fundador del Youtubers TMDay, l’esdeveniment que posa en contacte als youtubers més influents amb el seu públic i que va ser l’acció guanyadora de la millor campanya social en xarxes en 2017. També és fundador de Mr. Who, l’agència especialitzada en campanyes amb microinfluencers amb seus a Barcelona, Madrid i Mèxic. Director del Postgrau en Màrqueting Digital i Ecommerce en Euncet Business School; és considerat com un dels cent millors conferenciants d’Espanya en matèria de Influencer Marqketing i és membre de la comissió de influencers en IAB SPAIN. Actualment és docent en: UDG, Euncet, Escodi, i IEBS i és un dels membres de l’equip de professors del programa Transformació Digital Màrqueting 360º per a retailers que s’iniciarà el pròxim 24 de març.

Perquè el retailer ha d’afrontar un procés de transformació digital del seu negoci?

El saber afrontar una transformació digital de manera reeixida, s’està convertint per a moltes marques en un avantatge competitiu respecte a la seva competència. Entendre el nou ecosistema, la forma i els mitjans com els consumidors interactuen amb les marques, és clau i té repercussió directa en els models de negoci.

La transformació digital és un procés que afecta a totes les àrees d’una companyia i va més enllà d’implementar un simple procés, és un Mindset, que cal aplicar de manera constant i permanent. S’ha convertit en un procés fonamental per a la supervivència i l’èxit de les marques.

Quines són les principals tendències que el sector ha de seguir en aquesta transformació digital?

Sens cap dubte s’ha de posar en el centre de l’estratègia al públic objectiu al qual ens dirigim. Per tant cal conèixer molt bé el Customer Journey d’aquest, per a d’aquesta forma poder adaptar la comunicació i la publicitat, amb missatges personalitzats, a cada tipus de consumidor i a la fase del procés de compra en la que es trobi.

Per a això és requereix que els professionals del sector coneguin de primera mà i amb casos d’èxits del sector del retail, les tendències, les eines i els models d’anàlisis que els poden ajudar a implementar estratègies adequades amb el nou ecosistema en el qual ens trobem.

Quin és el paper que poden jugar els influencers en un retail omnicanal?

En primer lloc cal entendre molt clar els fonaments del Influencer Màrqueting així com la tecnologia que existeix per a executar campanyes amb aquest mitjà. Avui dia quan parlem de Influencers, no parlem sol de creadors de continguts amb centenars de milers de seguidors i amb Engagement Rate concorde, sinó que parlem que podem fer campanyes amb fins a 10.000 MicroInfluencers i NanoInfluencers de manera simultània. Són creadors de continguts amb alguns milers de seguidors, però que gaudeixen de molta més credibilitat que influencers que tenen grans comunitats. Per tant són accions que poden tenir molt de pes en les estratègies actuals de Màrqueting i amb un percentatge del Retorn de la Inversió ( ROI ) molt favorable.

En una estratègia Omnicanal el Influencer Màrqueting pot estar recolzant en qualsevol de les fases de compra que es pugui trobar el públic Objectiu al qual volem impactar. El més important és saber l’objectiu que ha de complir com a canal així com s’interrelaciona amb altres mitjans perquè realment estiguem realitzant una campanya Omnicanal, coherent i compacta i no sols quedar-nos amb una campanya multicanal, on cada mitjà treballa de manera independent.

Perquè aconsellaries a un retailer participar en el programa formatiu de Transformació Digital d’Escodi?

És un programa molt actualitzat, format per docents que som professionals del sector en àrees molt concretes i que dotarà als participants en primer lloc de la mentalitat necessària per a aplicar una transformació Digital de manera constant i permanent, així com de

conèixer com aplicar una estratègia Omnicanal, que els permeti com a Marca, ser molt ser molt més competitius.