Shahd Al sbeih refugiada siriana

Escodi col·labora amb la Fundació Solidaritat UB i acull com alumne a una refugiada siriana

Shahd Al sbeih va escollir l’Escola Superior de Comerç i Distribució perquè “m’agrada la gestió i em veig en el futur al davant d’un negoci”

Fa només dues setmanes que Shad Al Sbeih va iniciar els seus estudis a Escodi i ara es troba en un procés intensiu per recuperar tot el temps d’avantatge que li porten els seus companys de primer del Grau de Comerç i Distribució: “tinc molta feina, però estic encantada. M’agraden totes les assignatures i responen a les expectatives que m’havia fet, només tinc algun petit problema amb Hª de l’Economia…”

Shahd fa quatre anys que viu a Catalunya. Va arribar des de Turquia, però ella és siriana de naixement. La guerra va expulsar a la seva família fa vuit anys i va ser una de les primeres persones que va entrar en el programa de suport a persones refugiades i provinents de zones en conflicte de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona. Un programa que li ha facilitat aprendre el català i el castellà, tenir una casa per viure, obtenir un grau superior en Producció Audiovisual i Espectacles i que ara, amb col·laboració amb Escodi, que ha assumit el cost de la matrícula, també li ha permès iniciar els seus estudis universitaris.

Amb 18 anys i sola

“El meu pare ara viu a el Canadà i tramita el seu estatus de refugiat per intentar que la meva mare i el meu germà, que es van quedar a Jordània -el primer país on ens vam instal·lar quan vam fugir de Síria- es puguin reunir amb ell”. Va ser precisament el pare de la Shahd el que es va assabentar del programa de la Fundació Solidaritat de la UB i el que la va animar a presentar-se. Va ser escollida i va arribar a Barcelona, sola “els inicis no van ser fàcils, tenia 18 anys, no coneixia altres cultures ni formes de viure i la Fundació va ser de gran ajuda, ara ja sé qui sóc i que vull”

Sahb parla amb molta fluïdesa el català i el castellà a més de l’anglès i “una mica de turc”. En aquests quatre anys de residència a Catalunya, a Viladecans, no només a aprés l’idioma, sinó que ha cursat amb bons resultats un grau superior de Producció Audiovisual i Espectacles a l’escola ITES de Barcelona gràcies al programa de la Fundació de la UB “llavors em vaig adonar que la gestió i la producció dels programes era el que més m’agradava i quan he tingut l’oportunitat d’iniciar estudis universitaris, després d’analitzar diverses carreres, vaig veure que el programa d’Escodi incloïa moltes de les assignatures i temes que més m’interessaven”.

Integrada

Shahb viu a un pis compartit amb altres companys immigrants i refugiats, però el seu entorn també inclou companys d’aquí amb els quals ha estudiat o compartit experiències. A més dels seus estudis a Escodi, Shahb canta en el grup “Orpheus XXI” de l’Orquestra Jordi Savall, un projecte multicultural de suport a la integració de refugiats amb habilitats musicals. Li agrada assajar i participar en els espectacles que organitza “encara que ara, per la Covid, no actuem, només assagem i fem classes”. El grup de cantaires, ella és veu alta, interpreta música tradicional de molts diversos països.

“Trobo a faltar a la meva família, només els puc veure de tant en tant per Skipe, però ara no sé si voldria tornar al meu país, a Síria, si no hi hagués guerra. Aquí he conegut una altra manera de viure la vida i no sé si podria tornar a adoptar tots els costums de la meva cultura. Ara vull estudiar i, si és possible, trobar feina i, després, per què no muntar un negoci amb tot el que hagi après?”.

Fundació Solidaritat UB

La Fundació Solidaritat UB es va crear l’any 1996, per iniciativa de la Fundació Món-3 i de la Universitat de Barcelona, amb l’objectiu d’aplicar la política de cooperació universitària al desenvolupament, i així promoure els drets humans i l’acció social des de la Universitat. Des de llavors desenvolupa diversos programes en aquesta línia entre els quals es troba el Programa de suport a persones refugiades i provinents de zones en conflicte en el qual participa la Shahb.

El programa inclou suport acadèmic i educatiu amb beques d’allotjament i programes d’inclusió social.

En el cas de la Shahd, Escodi col·labora assumint el cost de la matriculació en el Grau de Comerç i Distribució.