Escodi-dirigeix-la-formacio-de-la-Diputacio-de-Barcelona

Artesans, Diputació i Escodi valoren positivament l’inici del programa COOP’ART

L’Escodi ha portat a terme la formació i assessorament als artesans participants.

La Diputació de Barcelona, que gestiona el programa europeu COOP’ART, convocarà noves accions fins al 2020.

El balanç de la primera acció del programa europeu COOP’ART, gestionat a la província de Barcelona per la Diputació de Barcelona, i al que ESCODI ha estat la responsable de coordinar i portar a terme la formació dels participants, ha estat altament positiva. El programa pretén apoderar a artesans i comerciants d’artesania perquè formin part del teixit comercial urbà i es converteixin en un dels elements de diferenciació i valorització dels entorns comercials del seu territori. L’èxit d’aquesta primera experiència ha suposat que la Diputació de Barcelona decideixi convocar noves edicions d’aquesta acció fins al 2020, segons va manifestar Soledad Bravo, gerent de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona, a la sessió de balanç de la primera edició d’aquest programa, que ha comptat amb la participació de 14 artesans i 10 comerciants.

El programa de formació i assessorament als artesans i comerciants d’artesania ha estat dissenyat “ad hoc” per part d’Escodi, l’única escola universitària de Comerç i Distribució de Catalunya, i ha consistit en 14 hores de formació teòrica i més de 120 hores d’assessorament individualitzat als projectes seleccionats de sis poblacions, de quatre comarques de la província de Barcelona.

La Diputació de Barcelona vol, després d’aquesta primera experiència, que siguin els ajuntaments els que impulsin la realització del programa en el seu territori i per això la jornada de balanç estava especialment adreçada als tècnics de comerç de les administracions municipals. L’objectiu d’aquesta iniciativa es aconseguir que els teixits comercials urbans guanyin en singularitat i imatge de marca posant en valor l’artesania de cada territori. Les eines per aconseguir-ho són: la formació dels artesans i comerciants d’artesania perquè els seus projectes siguin econòmicament viables; i orientar-los per adaptar-se a les noves tècniques del retail.

Mateu Farré i Josep Maria Marcos, professors d’Escodi, van ser els encarregats d’exposar el balanç del primer programa executat. Ambdós van destacar la implicació dels artesans participants i van informar de les dades de l’experiència i de les possibilitats que l’apoderament dels artesans i comerciants d’artesania poden tenir pels seus respectius territoris tant amb projectes individuals, com amb projectes conjunts d’un carrer, o d’un barri. Les seves intervencions van finalitzar amb la presentació d’un vídeo en que quedava constància no només dels canvis que reflectien els tallers i comerços dels artesans després de la formació per part dels professors d’Escodi, si no la satisfacció d’aquests per haver participat en el programa.

La jornada va concloure amb la ponència d’Albert Vinyals, professor de Psicologia del Consum d’Escodi, en la que va destacar la importància de la marca, la necessitat de que la compra sigui una experiència emocional pel client, que el producte tingui valor afegit, i suposi una diferenciació que li permeti atreure l’atenció del consumidor. “Precisament valors que l’artesania té simplement pel fet d’existir, ara es tracta de saber comunicar-ho i crear l’entorn necessari perquè el consumidor sigui conscient.”