planta diente de león

Escodi organitza la jornada “Retail amb l’economia del bé comú”

Una jornada per debatre i presentar una altra forma de mesurar l’èxit i els resultats de comerços i empreses.

El pròxim 17 de novembre, l’Escola Superior de Comerç i Distribució (Escodi) organitza una jornada per donar a conèixer experiències d’èxit d’establiments comercials i empreses que apliquen, a l’hora de realitzar els seus balanços, valors diferents dels tradicionals, que s’han centrat sempre a reflectir guanys, o pèrdues econòmiques. Al país comença a guanyar terreny un altre tipus de mesura de l’èxit empresarial basat en valors humans fonamentals. Un moviment econòmic promogut per l’austríac Christian Felber des de 2010 i que es coneix com l’Economia del Bé Comú.

Mesurar valors

L’Economia del Bé Comú basa l’èxit empresarial en valors com la dignitat humana, la justícia social, la solidaritat, la sostenibilitat ecològica i la participació democràtica, molts d’ells convertits avui dia en macrotendències  de consum, que s’han vist  accelerades per les conseqüències de la pandèmia sanitària de la Covid-19. Cada vegada més clients demanen a les marques i establiments, productes de qualitat, a bon preu, i que a més siguin sostenibles i ecològicament responsables. A la jornada d’Escodi es donaran a conèixer com establiments de retail han començat a aplicar de forma pràctica aquest model i com, alguns d’ells, fins i tot ja acompanyen els seus balanços econòmics tradicionals, del balanç amb criteris d’Economia del Bé Comú.

Christian Felber a la Jornada

La Jornada d’Escodi se centrarà en l’aplicació de l’Economia del Bé Comú al retail i comptarà amb la intervenció del promotor d’aquest moviment Christian Felber. Felber presentarà la jornada i donarà la benvinguda a tots els participants a l’acte, que tindrà caràcter gratuït i es portarà a terme via streaming. La participació en el mateix només requereix la inscripció prèvia, a la mateixa web d’Escodi (www.escodi.com).

Montse Junyent, presidenta de l’Associació d’Economia del Bé Comú a Catalunya, activa des de 2014, serà l’encarregada d’explicar en què es basa i com es porta a terme el balanç d’aquest nou model econòmic en el retail, i de presentar l’experiència d’èxit d’Ecoalimentària, que ja aplica de forma pràctica en els seus balanços l’Economia del Bé Comú. Joan García, director d’Ecoalimentària i cofundador de la cooperativa de consum ecològic al barri d’Horta de Barcelona també intervindrà a la sessió.

Taula rodona d’experiències

La Jornada finalitzarà amb una taula rodona de presentació de bones pràctiques en la línia de l’Economia del Bé Comú en diversos establiments comercials de Catalunya. Joaquim Deulofeu, Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials i professor d’Escodi, dirigirà aquesta taula que comptarà amb la presència de Celina Tamagnini i Lluís Ribó, cofundadors de Circoolar; Santi Mier, CEO i fundador de l’empresa Ocean 52; Antonio Guardia, CEO d’Eco Tannery Osona SL amb la marca comercial de BIBA; i Amadeu Barbany, creador de la marca “iaios”, que comercialitza roba i jerseis confeccionats amb materials ecològics i sostenibles.

Cristian Verdaguer, director de Serveis Corporatius d’Escodi, finalitzarà la sessió amb les conclusions de la Jornada.

 

Jornada: Retail amb economia del bé comú

Dia: 17 de novembre

Horari: De 17 a 19,30h

Via streaming

Preu: Gratuït prèvia inscripció a la web d’Escodi.

Ponents: Christian Felber (EBC), Montse Junyent (EBC), Joquim Deulofeu (Escodi), Joan García (Ecoalimentària), Celina Tamagnini i Lluís Ribó (Circoolar), Santi Mier (Ocean52), Antoni Guardia (BIBA) i Amadeu Barbany (iaios).

 

L’Economia del Bé Comú

Economia del Bé Comú (EBC) és un projecte econòmic obert a les empreses i promogut per l’economista austríac Christian Felber que pretén implantar i desenvolupar una veritable economia sostenible i alternativa als mercats financers en la qual necessàriament han de participar les empreses.

L’Economia del Bé Comú s’ha de regir per una sèrie de principis bàsics que representen valors humans: confiança, honestedat, responsabilitat, cooperació, solidaritat, generositat i compassió, entre altres. Per als defensors de l’economia del bé comú, aquelles empreses a les quals guiïn aquests principis i valors han d’obtenir avantatges legals que els permetin sobreviure, enfront dels valors del lucre i la competència actuals.

El balanç del bé comú mesura com una empresa viu: la dignitat humana, la solidaritat, la justícia social, la sostenibilitat ecològica, la democràcia amb tots els seus proveïdors i clients.​ Per exemple, si l’empresa promou l’esclavitud infantil, si hi ha desigualtat entre homes i dones, si les rendes dels treballadors estan diferenciades… Finalment, l’avaluació d’aquests valors podrà permetre al consumidor triar els productes.