pastisseria Núria

Empresàries: lideratge en femení

Cicle de 5 sessions amb dones líders i emprenedores als seus negocis de retail

Cinc dones empresàries i emprenedores de diversos sectors del retail donaran a conèixer la seva experiència personal i professional en el cicle organitzat per Escodi i que porta per títol “Empresàries: lideratge en femení”. Com a activitat lectiva, que compte amb la implicació i participació dels alumnes, Escodi porta a terme cada any un cicle de ponències amb una temàtica d’actualitat. El seu objectiu és apropar als alumnes la realitat del sector del Comerç i la Distribució.

Aquest any està organitzat per les responsables de les assignatures d’ Economia i Empresa de primer curs (Marga López), i d’Emprenedoria de segon curs (Anna Sans). Malgrat que el retail és un sector econòmic molt feminitzat en la seva base, pateix, com molts altres sectors econòmics, de la manca de presència femenina en llocs de lideratge i responsabilitat. El cicle de ponències d’Escodi busca donar visibilitat a diverses experiències d’èxit amb lideratge femení.

Pasisseria Núria, primera sessió

La primera sessió es va portar a terme el 29 de setembre. Àngels Pujol, de la pastisseria Núria, va ser la ponent. Fa 30 anys que es va incorporar a un negoci familiar. No tenia experiència en pastisseria, ni en comerç, però després de formar-se de forma teòrica i pràctica ha estat capaç de liderar una reformulació del mateix. Va incorporar a l’elaboració de pastissos altres línies de negoci com la del regal estacional i el càtering. Així mateix, va impulsar la posada en marxa d’un nou obrador i una nova botiga. Iniciatives que van permetre a pastisseria Núria créixer en un moment tan difícil com el que va suposar la crisi econòmica del 2008.

El respecte als valors artesans dels fundadors de pastisseria Núria -els seus sogres-; auditar de forma continuada el mercat, l’oferta de producte i les necessitats dels clients per adaptar-se als canvis; valorar l’equip humà que fa possible el funcionament del seu negoci; i, especialment “posar passió en tot allò que faig” són les estratègies que Àngels Pujol va explicar als alumnes d’Escodi com eines efectives i d’èxit en el món del retail. Un món i un sector en concret en el qual, quan ella es va incorporar, regalaven imatges de la verge de Montserrat a les dones dels pastissers per reconèixer el seu paper de suport a aquests.

Properes sessions del cicle

La propera sessió del cicle “Empresàries: lideratge en femení” tindrà lloc el pròxim dia 13 d’octubre. En aquesta ocasió la ponència anirà a càrrec d’Anna Soto de l’empresa “Mini Pleat”, que es dedica a la fabricació i comercialització de filtres d’aire per a hospitals. “Mini Pleat” ha aconseguit ser líder del mercat interior en aquest producte gràcies a la implementació de les noves tecnologies. L’obertura al mercat exterior ha estat l’estratègia dels darrers anys.

La seguirà, el dia 27 d’octubre, Mª Àngels de “Xais Farreres” . Una empresa que cobreix tota la línia de negoci des de la criança dels animals a les pastures de Berga, fins a la venda directa al consumidor. Té servei a tot el territori català. La seva aposta ha estat per un producte ecològic de qualitat i de proximitat.

Al mes de novembre les sessions previstes seran amb Anna Sans de “Trek and Ride & Hotel Calella de Palafrugell i amb Raquel Vázquez de “Mira Telecomunicacions”. La primera lidera una empresa hostalera que suposa una innovació en el sector serveis per la seva voluntat eco-friendly en tots els aspectes gestió; des de la promoció dels productes de proximitat i de qualitat, al respecte a l’entorn i el tracte personal. La segona, està al davant d’una empresa especialista en el desenvolupament del talent en entorns tecnològics basats en solucions Cisco.

Participació de l’alumnat

L’organització del cicle de ponències compta des del principi amb la col·laboració i implicació de l’alumnat. No només amb l’assistència a les sessions i l’anàlisi del context del tema que es proposa; sinó en l’organització del mateix seminari: contactant amb les ponents convidades, preparant una presentació de la mateixa, dinamitzant el debat posterior i elaborant resums de les aportacions dels participants. Anna Albert, que va estudiar grau mitjà i grau superior de comerç, i ara és alumna de segon curs d’Escodi serà l’encarregada aquest any d’organitzar i preparar tota la logística de les sessions.

Per què lideratge femení

Un article d’Oriol Amat, degà de la UPF Barcelona, al diari L’Econòmic en el qual es plantejava la reflexió de que “la menor participació de la dona en llocs de direcció fa perdre oportunitats a les empreses per ser més rendibles i menys arriscades, com demostren molts estudis. Un estudi fet als Estats Units, per exemple, conclou que només que hi hagi una dona al consell d’administració ja es redueix el risc de fallida en un 20%.” Va ser un dels motius d’escollir el tema del Seminari d’Escodi d’aquest any. Una reflexió a la que cal sumar el fet de que avui dia a Catalunya, les dones només suposen el 46% dels llocs de direcció i gerència a les empreses; o que només són el 19% dels membres dels consells d’administració; o el més significatiu: a igual responsabilitat, les dones cobren un vint per cent menys que els homes.