Resum de la jornada sobre omnicanalitat “Clients, tecnologia i retail: idees clau en un entorn canviant”

ESCODI va oferir la sessió gratuïta matinal «Clients, tecnologia i retail: idees clau en un entorn canviant» gràcies al patrocini de CaixaBank. Van participar unes 200 persones de 40 municipis de tot Catalunya. La majoria de les quals, empresaris i directius d’empreses de comerç, i tècnics de comerç en administracions o entitats públiques.

5 punts clau per entendre l’omnicanalitat en el retail

A la jornada es va dibuixar l’entorn actual del comerç. Des d’una visió més global, un món hiperconnectat amb un nou llenguatge; a una de més concreta, la gestió del màrqueting en les empreses de comerç.

De les diferents aportacions dels ponents convidats en destaquem les següents idees clau.
1.- La tecnologia no és la finalitat en si mateixa, sinó que ha d’estar al servei dels objectius de l’empresa.
2.- Els ciutadans estan connectats, busquen informació i compren a través dels dispositius tecnològics. Els comerciants han d’observar i entendre els canvis de comportament i maneres de relacionar-se que això comporta. I han d’adaptar la manera de funcionar de les seves empreses.
3.- La transformació digital del comerç és una oportunitat per apropar-se als clients, establir vincles i proporcionar bones experiències de compra sigui a la botiga física o a través del comerç electrònic.
4.- La formació i la integració de la digitalització en tots els àmbits de l’estratègia de l’empresa (màrqueting, recursos humans, expansió, comercial, etc.) són clau.
5.- Cal tenir el client al centre, al focus de tota estratègia de qualsevol empresa de comerç i distribució. Cal entendre bé el comportament i les motivacions d’aquest client connectat. Hi ha noves oportunitats de negoci. Cal implicar totes les àrees de gestió de l’organització, de manera totalment integral.

Vista així, la transformació digital és una gran oportunitat per al comerç o retail.

Un entorn canviant porta a l’omnicanalitat

CRISTINA GONZÀLEZ, NÚRIA BELTRAN, OMNICANALITAT, CAIXABANK, ESCODI, RETAILNúria Beltran, economista i directora d’ESCODI, va introduir la jornada explicant que les noves tecnologies han aportat superpoders al client. La digitalització ha multiplicat l’oferta en el mercat i ha endurit encara més l’exigència del client. Per això cal que el centre de l’estratègia de qualsevol negoci de retail sigui el client. 
Cristina Gonzàlez, cap de l’àrea de negoci de Barcelona de CaixaBank, va descriure el concepte d’omnicanalitat: cada una de les portes per on arriben els clients en un món hiperconnectat. I va destacar, com a exemple del gran canvi que vivim, que el dia de màxima facturació en el comerç ha passat a ser el Black Friday, en lloc de la vigília de Nadal o Reis com era abans.

Dificultats per a la no digitalització

La realitat omnicanal fa imprescindible que les empreses s’adaptin als nous entorns competitius. Segons un estudi d’ESCODI per a Comertia, les principals raons per la no digitalització que assumien els empresaris de retail eren la manca de formació o de personal preparat (40%), el cost (38%), que segons Rivera, és sobreestimat per la manca de coneixement real, i la resistència al canvi (12%).

CERO, l’oportunitat per ser competitiu en l’entorn omnicanal

CERO, omnicanal, formació, escodi

ESCODI ofereix CERO, Curs Especialitzat en Retail, Màrqueting Digital i Omnicanal. Una formació amb visió de 360º de l’empresa de retail. Recull totes les disciplines relacionades amb vendes, màrqueting, canals de venda on i off i fidelització del client. Es busca poder connectar els dos mons, el digital i l’analògic, on hi ha els consumidors, tot aprofitant la tecnologia (amb estratègia). Un NOU curs d’especialització d’ESCODI amb la participació de professionals reconeguts del sector nacional i internacional.

Accedeix document resum complet de la jornada “Clients, tecnologia i retail: idees clau en un entorn canviant”

Accedeix al resum de cada ponent de la jornada:

GEMMA DOMENECH, OMNICANALITAT, CAIXABANK, ESCODI, RETAILGemma Domènech: “No és la tecnologia, és el comportament” 

Experta del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en temes d’impacte de la transformació digital de l’economia.

 

MELCHOR DE PALAU, OMNICANALITAT, CAIXABANK, ESCODI, RETAILMelchor de Palau: “El client del comerç electrònic: inconformista, sense barreres, multicanal i multidispositiu”

Director de desenvolupament del negoci eCommerce a Comercia Global Payments, empresa que gestiona serveis al comerç en més de 35 països.

 

RAFEL TENA, OMNICANALITAT, CAIXABANK, ESCODI, RETAILRafel Tena: “Pla estratègic omnicanal en 10 passos per augmentar les vendes en retail”

Soci d’Ineo Corporate ha estat en la direcció general de diverses empreses de comerç i gran distribució, com Prenatal, Leroy Merlin o Lagardère Services.

 

XAVIER RIVERA, OMNICANALITAT, CAIXABANK, ESCODI, RETAILXavier Rivera: “L’entorn omnicanal, una oportunitat”

Professor d’ESCODI, director d’I-Marketing Consulting i soci fundador de diverses empreses de comerç electrònic, com Hood Bikes o Runfastergear.