comerç urbà

Escodi col·labora amb la Diputació de Barcelona en quatre accions formatives especialitzades per a tècnics municipals

Gestió de Comerç Urbà, Gestió de Comerç en municipis petits, Normativa i Legislació i Experiència de Compra són les formacions que es porten a terme amb Escodi

Gestió de Comerç Urbà ja s’ha iniciat amb participants de tècnics de vint ajuntaments de la província de Barcelona

La Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona organitza amb caràcter anual una oferta formativa especialitzada. La seva finalitat és impulsar iniciatives en els àmbits del comerç urbà i els mercats municipals que contribueixi a la millora de la competitivitat del sector i a la qualitat de vida dels ciutadans. Aquest any, l’Escola Superior de Comerç i Distribució (Escodi), -l’única escola universitària de Comerç i Distribució de Catalunya, adscrita a la Universitat de Barcelona-, col·labora en quatre de les formacions programades: Gestió Comerç Urbà, Gestió Comerç en municipis petits, Normativa i Legislació i Experiència de Compra.

Aquesta formació especialitzada està adreçada als tècnics i responsables municipals per facilitar’ls-hi l’adquisició de conceptes, metodologies, eines i estratègies adients a les seves necessitats professionals. Així mateix  es vol potenciar la reflexió i l’intercanvi de coneixements i experiències en la gestió i dinamització del comerç local. El fet que el personal docent d’Escodi sigui alhora professionals en actiu, contribueix a aportar a aquesta formació una visió real, actual i prospectiva de la situació del comerç. Una condició especialment important en el context de les conseqüències que la pandèmia sanitària ha tingut, i té, pel comerç.

Tècnics de vint ajuntaments

La primera formació especialitzada amb col·laboració d’Escodi que s’ha iniciat és la de Gestió de Comerç Urbà. El curs de 20 hores compte amb Josep Maria Marcos Pujol, enginyer industrial i professor d’Escodi i de la Universitat de Barcelona, amb més de 20 anys d’experiència en estratègia, desenvolupament de negoci i finançament del creixement de les empreses en els sectors del retail i de la indústria alimentària. Es desenvolupa online, amb sessions bidireccionals en què es combinen sessions conceptuals, amb anàlisi de l’actualitat, ponències pràctiques, el mètode del cas i activitats pràctiques. El curs es va iniciar el 4 de maig i finalitzarà el 6 de juliol. Hi participen tècnics de vint ajuntaments de la província de Barcelona.

Gestió de comerç de municipis petits

El pròxim programa formatiu que es posarà en marxa, el 25 de maig, i que ja té oberta la inscripció a la web de la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona (https://www.diba.cat/es/web/comerc/formacio) és el de Gestió de Comerç per a municipis petits, que requereixen unes estratègies adequades a cada realitat. Tindrà una duració de 12 hores. També, s’impartirà online però amb sessions bidireccionals conceptuals, anàlisi de l’actualitat, ponències pràctiques, el mètode del cas i activitats pràctiques. Josep Maria Marcos Pujol també serà el professor d’aquesta formació especialitzada.

Experiència de compra

La formació sobre l’Experiència de compra, s’iniciarà el 28 de maig. Està centrada en les accions que es poden dur a terme per millorar i modernitzar qualsevol comerç urbà i el seu entorn. Té una durada de vuit hores, modalitat online i s’ha pensat com una formació pràctica i descriptiva sobre exemples reals de bones pràctiques. La formació destinarà la seva última sessió, el 18 de juny, a una taula rodona -amb participants per concretar-, sobre “Les necessitats i els reptes del Comerç Urbà”.

El docent d’aquesta formació és Mateu Farré. Professor d’Escodi i professional de l’àmbit del disseny d’espais comercials que dirigeix el seu propi despatx d’aparadorisme i marxandatge que ha donat servei a sectors i marques com Tous, FamaOptics, Agroaliment, Cypsela Resort o Port Aventura.

Normativa i legislació

El 31 de maig s’iniciarà el quart programa de formació de la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona que compta amb la col·laboració d’Escodi. El curs de Normativa i legislació es centra a conèixer la normativa reguladora del comerç a Catalunya, competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya. Més que conèixer la lletra petita de cada llei i normativa es tractarà de donar suport per entendre l’esperit i la fonamentació de cada una d’elles per poder portar a terme una aplicació correcta d’aquesta.

El curs té una durada de 5 hores, repartides en tres sessions i en format online. La formació anirà a càrrec d’en Josep Duran, llicenciat en Dret i en Ciències Polítiques i d’Administració i administrador de la societat Rueda Assessorament Jurídic i Empresarial. És advocat  del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Barcelona, membre de la junta directiva de l’Associació de Concessionaris de Mercabarna i vicepresident de la Comissió de Comerç i Competitivitat de Foment del Treball.

L’oferta completa de formació de la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona es pot consultar a https://www.diba.cat/es/web/comerc/formacio . Les inscripcions que encara estan obertes també s’han de formalitzar en aquesta adreça web.