El consumidor vol productes de proximitat

El consumidor postpandèmia vol productes de proximitat i prefereix comprar menys que el low cost.

L’estudi d’Escodi ratifica una voluntat per ser més auster que encapçalen els Millenial i la Generació X .

 L’Escola Superior de Comerç i Distribució (Escodi) ha portat a terme una segona enquesta sobre hàbits de consum en període de pandèmia, un any després del primer estudi, realitzat en ple confinament. Els resultats evidencien la consolidació de diverses tendències ja detectades l’abril de 2020, com la conscienciació de la necessitat d’un consum responsable -fins a un 60% dels enquestats estan decidits a reduir el seu consum-; el manteniment de la compra online, encara que s’assoleixi la “nova normalitat”; i un cert rebuig -malgrat la situació econòmica- al model del low cost. El consumidor prefereix productes de proximitat, però que siguin econòmics.

L’estudi, dirigit pel Dr. En Psicologia Albert Vinyals, es basa en els resultats d’enquestes i de tres focus grups de consumidors entre 18 i 45 anys. Es va portar a terme entre el 19 i el 24 d’abril de 2021.

La compra online

L’hàbit de la compra online del consumidor ha crescut un 21% amb relació als resultats obtinguts fa un any, en ple confinament. L’increment és especialment significatiu si tenim en compte que llavors, l’abril de 2020, l’hàbit de la compra online ja registrava un creixement del 17% amb relació al temps pre-pandèmia.

El 38% dels participants en l’estudi afirmen que ara compren més online, i que seguiran fent-ho, quan es controli la Covid-19.

Paral·lelament també es registra un fort increment de l’hàbit de compra de productes de proximitat i en comerços de proximitat. Un 46% dels enquestats asseguren que aquestes són les seves opcions prioritàries. Són les dones les que més cerquen productes de Km0 i compren més a comerços de proximitat, i són els homes el que més compren online. Així mateix els més joves són els que compren menys productes de proximitat.

Ambdues tendències de consum vénen a ratificar que l’omnicanalitat, també del comerç de proximitat, ha de ser una de les opcions prioritàries dels retailers en el futur més immediat.

Consum responsable i low cost

El 71% de la mostra de l’estudi afirma que amb els seus actes de consum vol ser més respectuós amb el medi ambient, especialment si la sostenibilitat no implica una major despesa econòmica. I són el Millenials i la Generació X (els consumidors entre 28 i 56 anys) els que això ho tenen més clar. Encara que el consum de productes ecològics no creix, degut especialment al preu. Els participants en la mosta relacionen més la sostenibilitat amb l’austeritat i la compra de proximitat. El fet que el 63% desitgi que disminueixi el consumisme és una dada més que ratifica aquesta interpretació i l’aposta per l’austeritat.

Una austeritat que, a més, no implica un retorn a l’opció del consum de productes de low cost, com es va produir el 2008, i malgrat l’actual situació econòmica. Fins a un 35% dels enquestats asseguren textualment que evitaran la compra d’opcions de low cost. Prefereixen productes de valor afegit, encara que comprin menys.

Què es consumeix?

Els hàbits de què es consumeix s’han mantingut o accentuat després d’un any de pandèmia. Un 61% dels consumidors assegura que cuina més -un 8% més que a l’abril de 2020-; o que fa més rebosteria -una activitat que ha crescut un 10% en un any, per arribar fins al 45%-. L’únic hàbit que ha baixat amb relació al consum a la llar en aquest any és el de la neteja, i ho ha fet en cinc punts, situant-se ara en el 37% . Aquests continuen afirmant que ara netegen més que abans de la pandèmia.

També s’han accentuat les tendències en un major consum d’internet, televisió, plataformes digitals i la compra online, que ja hem mencionat. De la mateixa manera continuen baixant com a tendències: fer festes, anar a restaurants, anar a perruqueries o a serveis de cura personal.

I, com es troba el consumidor?

Encara que el 57 % dels enquestats ja tornen a fer treball presencial, quan l’abril del 2020 només era un 18% el que anava a treballar a l’oficina; el teletreball, que abans de la pandèmia de la Covid-19 només era l’opció d’un 9 %, ara és la forma habitual de treballar del 19% dels participants a la mostra. Una altra tendència que sembla haver arribat per quedar-s’hi.

Les dades sobre la situació dels consumidors també denoten l’esgotament a causa del llarg confinament. Un 55% dels enquestats asseguren estar pitjor que abans del confinament. Així mateix, la majoria afirma que les seves relacions personals també han anat a pitjor, amb la matisació que estan millor les relacions amb la família que amb els amics. En l’àmbit econòmic, són el doble dels enquestats els que asseguren que ha empitjorat la seva situació en l’últim any, amb relació als que creuen que estan millor.

Aquesta situació personal és possiblement la raó que fins a un 21% dels consumidors afirmi que no té ganes d’anar a comprar, o que el 45% asseguri que no vol comprar més roba.

La pandèmia també sembla haver influït en els valors de les persones. Un 56% diu que s’està replantejant les seves necessitats; un 60% assegura que vol ser menys egocèntric del que era, i fins a un 81% tenen més ganes d’estar més temps amb la gent estimada.

La nova normalitat

La vacunació massiva portarà a una “normalitat” que, les tendències de consum que es consoliden després d’un any de pandèmia, semblen determinar que serà “nova” pel sector retail. Especialment en el que fa referència a la voluntat de ser més austers; de fer un consum de responsabilitat basat en productes i comerços de proximitat; i la compra online, però no vinculada a restriccions o limitacions sanitàries, sinó com a opció de consum.